Bouwen of renoveren?

Wij krijgen als bouwspecialisten regelmatig de vraag:

“Wat is de beste, duurzaamste en budgetvriendelijkste keuze: renoveren of nieuwbouwen?”

Vóór we Massimmo Villabouw oprichtten, deed ons team jarenlang ervaring op in de bouwsector. Ervaring met nieuwbouwen, maar ook met renoveren. Keer op keer merkten we dat nieuwbouwers heel gelukkig waren met hun nieuw gerealiseerde droomwoning, terwijl renoveerders zich meer dan eens weemoedig lieten ontvallen: ‘Hadden we maar gebouwd.

Uiteraard zijn we bij Massimmo Villabouw sterk overtuigd van de meerwaarde van nieuwbouwen. Een zeldzame keer raden we tóch renoveren aan (jaja, dat kan dus 😉).

Benieuwd naar onze kijk op de voor- en nadelen van nieuwbouwen versus renoveren?

De nadelen van renoveren

Als we even een eerlijke lijst maken, dan heeft renoveren een pak meer nadelen dan de meeste mensen denken.

1. Je weet waar je begint, maar niet waar je eindigt

Bij het strippen van een woning komen haast altijd onverwachte problemen naar boven: vocht, een gebrekkige stabiliteit, geen of minder isolatie dan gedacht. Noem maar op. Dit zorgt niet alleen voor stress en vertraging, maar ook voor onverwachte extra kosten. Hoe goed je ook voorbereid bent op dat verbouwtraject, zolang de werken niet van start zijn gegaan weet je niet wat er in de muren zit of … uit de kasten valt 👻

2. Geen prijsvoordeel

Verbouwen goedkoper dan bouwen? Zeker niet altijd. Al lijkt het soms wel zo. Zo heb je (meestal) een lager btw-tarief van 6% in plaats van 21%, wat bij het calculeren van de eindprijs een grote impact lijkt te maken. Maar als je een totaalverbouwing - inclusief stripwerken, muren verplaatsen, ramen groter of kleiner maken, een dakverdieping weghalen - voor ogen hebt, reken je best nog eens na. Begin bijvoorbeeld met de stripwerken: een woning strippen is gemiddeld 3 keer zo duur als een woning slopen. Een groot deel van de winst die je boekte met het verlaagd btw-tarief, is daarmee vaak al grotendeels opgesoupeerd. De gemiddelde bouwkost per m² voor totaalrenovatie of voor nieuwbouw is quasi gelijk. Renoveren is dus zeker niet per definitie goedkoper dan bouwen.

Een woning strippen is gemiddeld ongeveer 3 keer zo duur als een woning slopen.

3. Beperkte architecturale vrijheid

Wil je de verbouwing zo budgetvriendelijk mogelijk houden, dan is het zaak om zoveel mogelijk van de oorspronkelijke structuur en planindeling te behouden. Hierdoor ben je beperkt op vlak van architectuur, beleving en inrichting.

4. Geen energieneutrale woning

Een bestaand huis zo energiezuinig mogelijk maken is niet gemakkelijk en de huidige energienormen zijn streng. Je kan de energiewaarde van een oud huis verbeteren, maar volledig energieneutraal maken is bijna altijd onhaalbaar.

Energiezuinigheid is trouwens een nieuwe parameter voor de waardebepaling van je woning. In 2023 werd de renovatieverplichting ingevoerd: een woning met een slecht energielabel moet binnen de 5 jaar een energielabel D hebben, en vanaf 2040 wordt zelfs een A label verplicht.

Je kan de isolatie en technieken van een oud huis verbeteren, maar volledig energieneutraal maken is bijna altijd onhaalbaar.

5. Ook een gerenoveerd huis, blijft een oud huis

Hoe grondig je ook renoveert, de onderliggende structuren en fundamenten blijven hun (oude) leeftijd behouden … met alle nadelen vandien.

Zijn er dan geen voordelen aan renoveren? Tuurlijk wel.

1. Renoveren versus opfrissen

Een eigen privéwoning kan je (onder voorwaarden) renoveren aan het verlaagd btw-tarief van 6%. Als je woning gebouwd werd in de jaren ‘90 of ‘00 en er enkel bepaalde delen van het gebouw opgefrist moeten worden, dan kan een renovatie zeker budgetvriendelijker zijn dan een nieuwbouw.

2. Authentieke elementen

Als je een oude woning renoveert kan je historische en authentieke elementen behouden die je woning extra karakter geven. Een prachtig herenhuis of een karaktervolle hoeve zijn waardevol erfgoed en ze zomaar afbreken zou zonde zijn.

Een prachtig herenhuis of een karaktervolle hoeve zijn waardevol erfgoed. Ze zomaar afbreken zou zonde zijn.

... Versus de voordelen van een nieuwbouw

En dan zoomen we even in op bouwen. Want dit zijn volgens ons de 5 gigantische pluspunten van kiezen voor nieuwbouw:

1. Je weet waar je begint én waar je eindigt

Realiseer je een nieuwbouwwoning, dan kan je vóór de werken starten precies weten hoeveel je woning zal kosten. Kan deze prijs nog veranderen door prijsschommelingen in de bouwsector? Ja, als je zelf je nieuwbouw regelt.

Kies je voor bouwen met een totaalaannemer – zoals Massimmo Villabouw 😉 – dan zijn er geen onverwachte meerprijzen. We leggen de finale prijs voor de ‘start der werken’ vast en die verandert niet meer. Hetzelfde geldt trouwens voor de timing. Voor de ‘start der werken’ (wat een plechtige uitdrukking is dat toch 🙏) leggen we de bouwtermijn vast, en daar gaan wij niet over. Zo kan je die housewarming alvast inplannen.

De finale prijs ligt vast voor de ‘start der werken’ en die verandert niet meer. Hetzelfde geldt trouwens voor de timing.

2. Helemaal jouw stijl, helemaal jouw droom

Kies je voor nieuwbouw, dan laat je je nieuwbouwwoning helemaal naar jouw zin en smaak ontwerpen. En het is een feit: je omringen met mooie architectuur maakt écht gelukkig.

3. Zorgeloos bouwtraject

Nieuwbouwen is – net als renoveren – een complex proces. Er komt zó veel kijken bij het realiseren van een nieuwbouwwoning en er passeert een hele trein vakmensen op de werf om alle aspecten van de woning te realiseren. Voor een eengezinswoning kan je al snel rekenen op zo’n 70 à 90 personen (!). Begin maar eens met kiezen wie je onder de arm neemt, en met het coördineren van al die verschillende vaklui: wie eerst, wie daarna? En dan zijn er nog alle vereisten op vlak van energie, duurzaamheid en veiligheid.

De kans dat er eens iets fout loopt, is reëel. Maar opnieuw: een goede bouwpartner levert op dat vlak de nodige garanties. Loopt er iets fout of stelt er zich een probleem, dan lost Massimmo Villabouw het op, vaak nog vooraleer je je als bouwer bewust was van het issue.

Wij blijven trouwens tot 10 jaar na de oplevering aansprakelijk voor zware gebreken. O ja, ook in jaar 11 mag je ons nog bellen, hoor!

Loopt er iets fout of stelt er zich een probleem, dan lost een goede bouwpartner het op, vaak nog vooraleer je je zelf bewust was van het issue.

4. Energieneutraal: hoog comfort, lage energiefactuur

Nieuwbouwwoningen moeten verplicht voldoen aan de strengste energienormen en zijn dus enorm energiezuinig. Als bewoner van een nieuwbouwhuis geniet je daar ten volle van: een hoog comfortlevel in je woning, een lage energiefactuur en een beperkte ecologische impact op het milieu.

5. Nieuwste bouwtechnieken

Een nieuwbouwwoning is gebouwd volgens de laatste ontwikkelingen en met de meest recente bouwtechnieken en -materialen. Zo is ook je woning klaar voor de toekomst!

Conclusie: bouwen is het waard

Ja maar eerlijk, horen we je vragen, zijn er dan ook nadelen aan een nieuwbouw? Ja hoor, er is er eigenlijk maar één.

Bouwen is niet goedkoop. De kostprijs van bouwgrond en het btw-tarief van 21% spelen hierbij een belangrijke rol. (In gevallen van sloop-en-heropbouw kan je onder bepaalde voorwaarden wel genieten van een verlaagd btw-tarief van 6%.)

Maarrrr … je krijgt uiteraard veel in de plaats van je centen. Bouwen blijft de beste investering en je zal in 95%* van de gevallen alle gemaakte kosten kunnen recupereren én zelfs meerwaarde creëren bij een herverkoop. Benieuwd naar hoeveel een nieuwbouw kost?

Klaar om te kiezen voor een nieuwbouwwoning, maar nog veel praktische vragen?

Kom eens langs en babbel erover met onze experts terzake Pascal of Lynn.

Je krijgt eerlijke en open antwoorden, zoals je ons kent!

Stel je vraag of kom eens langs

* Benieuwd naar de overige 5% die de gemaakte investering NIET uit nieuwbouw haalt? Dat gebeurt wanneer een woning een uiterst slechte ligging heeft, bijvoorbeeld naast een autostrade, of wanneer er voor héél speciale afwerking gekozen werd, zoals fluokleuren of een disco-interieur 😜