Levenslang wonen in je nieuwbouw: 3 tips

Levenslang comfort

Levenslang wonen in je eigen huis, tot je stokoud bent. Dat is voor velen het ideale scenario voor de toekomst. Zelfs jonge starters houden zich met die kwestie bezig, en da’s slim. Want je kan een gloednieuw huis natuurlijk nu al toekomstproof maken.

Serviceflat of assistentiewoning?

Neen, het idee om als senior te verhuizen naar een appartement of assistentiewoning in de nabije of verre toekomst is – ondanks de voordelen – voor velen niet aantrekkelijk.

Want zo’n verhuis naar een serviceflat heeft ook belangrijke nadelen:

  • De stap naar een serviceflat, appartement of assistentiewoning betekent vaak een switch naar een (veel) kleinere woning. Dus wat met je toffe meubels, je computerruimte en je hobbyspullen? Wat als de (klein)kinderen komen logeren? Heeft dat appartement wel voldoende buitenruimte om van de zon te genieten? En zal je kunnen wennen aan de nabijheid van in eerste instantie onbekende buren boven, onder, links én rechts?

  • Daarbij komt het mede-eigendom verhaal: algemene vergaderingen met de andere eigenaren, overeenkomen over de aanpak van gemeenschappelijke delen, het mee-dragen van kosten die hierbij horen (syndicus, onderhoud & verzekering gemene delen, groenplantsoen, garageruimte, en ga zo maar door).

Niet onlogisch dus dat je het liefst je leven lang thuis in je vertrouwde woning woont.

Oud worden in je eigen huis

Goed nieuws! Want je kan wel degelijk levenslang wonen in jouw eigen huis. Ook als de spieren wat stram worden, het zicht en gehoor wat minder zijn, het nemen van trappen wat moeilijker wordt, je geen energie of zin meer hebt in veel onderhoud of als je graag hulp hebt bij de boodschappen of het koken.

Geen nood dus. Je kan je nieuwbouw al helemaal klaarstomen voor die gezapige oude dag, zonder in te boeten aan architectuur, stijl of ruimte. Dit zijn onze tips 👇

Tip 1: bouw op het gelijkvloers

Een woning met alleen een gelijkvloerse verdieping, noemen we een bungalow. En hoewel velen zich daar een prefab vakantiehuisje bij voorstellen, zien wij het toch iets anders.

Bij een woning met maar één bouwlaag bevinden leefruimtes én slaapkamers zich op één makkelijk toegankelijk niveau. Geen trappen meer nodig dus.

Verschillende medioren kiezen bij Massimmo Villabouw voor deze bouwstijl.

De enige moeilijkheid bij een bungalow is de grootte van het bebouwbare perceel. Gezien we alle ruimten op één niveau realiseren, moet de bouwzone voldoende groot zijn. Sommigen opteren om een slaap- en badkamer op het gelijkvloers te voorzien en de extra slaapkamers, bureauruimtes en hobbykamers op de verdieping te realiseren.

Tip 2: voorzie een lift in je nieuwbouwwoning

Is jouw bouwlot niet geschikt voor een uitgestrekte bungalow woning? Of ben je gevallen voor een prachtig woningontwerp met meerdere verdiepingen en wil je toch levenslang thuis wonen? Enter: een eigen lift!

En neen … we hebben het niet over een onhandige, trage – en eerlijk gezegd: niet esthetisch verantwoorde – traplift, maar over een stijlvolle personenlift van bijvoorbeeld 1,5m op 1,5m. Zo’n superpraktische lift brengt jou, maar ook je wasmanden of boodschappen naar de verschillende verdiepingen in jouw woning.

Hoeveel kost een lift in je nieuwbouwwoning?

Allemaal leuk, denk je nu misschien, maar quanta costa? Want het klopt inderdaad dat zo’n lift voor in huis niet goedkoop is. Denk in de richting van €25.000 tot € 30.000 (excl. btw) om een personenlift met alles erop en eraan in je nieuwbouw te laten installeren.

Maar geen nood: je hoeft die lift helemaal niet vanaf dag 1 te installeren. In het bouwontwerp voorzie je een liftkoker en een ruimte van ongeveer 1,5m op 1,5m per verdieping. Ruimtes die je in eerste instantie als berging gebruikt.

Op het moment waarop jij of je rug geen zin meer hebben om die wasmanden de trap op te tillen, dan is die lift zonder breekwerk zo geïnstalleerd. Een zaligheid!

Tip 3: gezellig samenwonen

Een bungalow woning of een handige lift zijn fantastische oplossingen om levenslang in je woning te wonen. Maar wanneer de dag komt dat je effectief hulp kan gebruiken bij bijvoorbeeld de boodschappen of het koken, dan wil je dat dat vooral anderen niet te veel last bezorgt. Nabijheid van ‘jouw mensen’ is dan een geruststelling. Wij pleiten alvast voor een nieuwe vorm van apart-samenwonen.

Hoe werkt dat apart-samenwonen? Bedoelen we een kangoeroewoning?

Wanneer je een goede band hebt met je (volwassen) kinderen, één van je broers of zussen of een hechte vriend(in), dan is dit een realistisch concept.

Naast een goede band met vriend(in) of familie heb je hiervoor een bouwlocatie nodig waar een "zorgwoning" of twee (of meer) entiteiten op passen. Daarop kan je samen met familie of (beste) vrienden een dubbelwoonst of kangoeroewoning bouwen. Want ook het concept kangoeroewoning kan je laten ontwerpen in jouw eigen favoriete smaak en architecturale stijl.

Wist je dat de helft van onze Massimmo-familie trouwens onder één dak woont, inclusief eerste kleinkind? Je kan onze triplet-villa op afspraak komen bezoeken als inspiratie voor je eigen bouwplannen.

Bezoek onze kijkwoning

3 feiten over een kangoeroewoning

  1. Privacy gegarandeerd in een duowoonst of tripletvilla, want iedereen heeft een eigen woning met eigen leefruimte, keuken, slaapkamers & badkamer. Maar wanneer je eens hulp nodig hebt of het gewoon gezellig wil maken, dan zijn je vertrouwde buren nabij.

  2. Aandachtspunt: de aanvraag van vergunningen is geen evidentie, maar zeker niet onmogelijk. Wij kunnen het weten 😉, dus schakel ons al tijdens jouw zoektocht in voor advies.

  3. Financieel zou een kangoeroewoning bouwen wel eens een meevaller kunnen zijn: je deelt de kost voor de bouwlocatie en bepaalde ruimtes zoals bijvoorbeeld garage, inkom, (tuin)berging, en zo verder.

Heb je bouwplannen – al dan niet met lift 😉 – en wil je die concreet maken? Kom langs en vertel het ons. Onze expertise en een kopje excellente koffie staan alvast klaar.

Stel je vraag of maak een afspraak