Hoeveel kost het om een nieuwbouw villa te bouwen?

Je bent het zeker. Je wil een eigen woning bouwen. Een strakke nieuwbouwvilla, helemaal volgens jouw stijl, woonwensen en voorkeuren. Je hebt een overduidelijk beeld in je hoofd - of op je Pinterest-borden 😉 - hoe je droomvilla er moet uitzien. Maar minder evident is inschatten hoeveel het bouwen van een nieuwbouwvilla nu eigenlijk kost.

Velen praten niet graag over geld en budgetten. De kostprijs hangt dan ook af van zoveel facetten. De nare verhalen over ‘een extra schijf’ hier en ‘een meerkost’ daar, bezorgen bouwers koudwatervrees. Het geeft gemoedsrust als je weet waar je budgettair aan toe bent, en als er geen onverwachte ‘verrassingen’ uit de lucht komen vallen.

Wij maken er dan ook een punt van om elke klant open en eerlijk te informeren over het financiële plaatje van hun bouwtraject.

Met deze vuistregels kan je alvast van start:

Nieuwbouwvilla: kostprijs per vierkante meter

Reken voor een eerste kostensimulatie van een moderne nieuwbouw op maat op een kostprijs van zo’n € 2.000 tot € 3.000 per m2.

BTW-tarief: afhankelijk van het project

Vergeet niet: in de bouwwereld vermelden we prijzen steeds exclusief BTW, gezien het BTW-tarief kan variëren tussen 6% en 21% afhankelijk van het type project.

Energiezuinigheid en comfort

Wat is er in de kost per vierkante meter inbegrepen? Met het budget van € 2.000 tot € 3.000 per m2 kan je je woning kwalitatief afwerken volgens de laatste EPB-eisen. Je hebt dus een warmtepomp, vloerverwarming & vloerkoeling, ventilatie D systeem en zonnepanelen. Ook parket- en gietvloeren, badkamermeubilair en een mooie keuken zijn daarin voorzien.

Tuin, schilderwerken en maatmeubilair?

Voor bijhorende tuinaanleg, schilderwerken of maatmeubilair voorzie je een apart budget. Maar ook daar kunnen we nog vóór de eerste steen is gelegd een duidelijk kostenplaatje op kleven.

Een groot verschil in budget

We weten het: het verschil tussen € 2.000 en € 3.000 is natuurlijk groot. Maar om de exacte bouwkost op maat te berekenen, zijn er nog enkele vragen te beantwoorden:

  • Welke bewoonbare oppervlakte stel je voorop?

  • Wat is de gewenste afwerkingsgraad?

  • En welke architectuur doet jou helemaal wegdromen?

Woningontwerp versus bouwkost

Dat het soort architectuur een doorslaggevende rol speelt bij het bepalen van je bouwbudget is misschien verrassend. Maar los van oppervlaktes & volumes bepaalt de architectuur wel degelijk voor een groot stuk de kostprijs van je nieuwbouwproject.

Een woningontwerp met veel glaspartijen en zwevende onderdelen, zoals luifels of overdekte terrassen, zal meer kosten dan een compacte architectuur waarbij de dragende structuren mooi op elkaar staan.

Lynn Blancquaert, bouwconsulent

Zoals je merkt: om het kostenplaatje van je nieuwbouwproject te kennen, werk je best op maat. Wil je een moderne nieuwbouw woning bouwen? Dan leggen wij nauwkeurig je wensenlijstje én je budget naast elkaar en spelen open kaart: matcht je droomwoning met het vooropgestelde budget? Welke ingrepen kunnen jouw bouwproject budgettair interessanter maken? En nog voor de start van de werken, leggen we de kostprijs vast.

Voor jou betekent dit: duidelijkheid en geen onverwachte meerprijzen tijdens het bouwproces. Op die manier wordt je bouwavontuur ronduit genieten.

Wil je ook graag zo’n fijn bouwtraject op maat?

Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek