Totaalaannemer vs bouwcoördinator: Wat is het verschil?

Massimmo Villabouw is een totaalaannemer en in dit artikel lichten we graag toe hoe wij een bouwproject precies aanpakken, in vergelijking met een bouwcoördinator.

In de 30 jaar dat wij in de sector actief zijn, zagen we het steeds moeilijker worden. Fijn voor ons – want wij vinden dat nu eenmaal super – minder eenvoudig voor wie van een nieuwbouwvilla droomt, nog geen bouwervaring heeft en het idee had om alles zelf te coördineren met afzonderlijke aannemers.

Bouwen met omniumgarantie

Je droomt van een prachtige villa en bent voorbereid op een fikse hap uit je budget. Mogelijk wordt de bouw van je nieuwbouwvilla de allergrootste kost uit je leven. Logisch dat je je dan afvraagt hoe je het zo vlekkeloos mogelijk kan laten verlopen, én hoe je de budgetten kan bewaken.

We krijgen dan ook vaak de vraag: waarom zou ik kiezen voor een totaalaannemer als ik zelf alle aannemers kan regelen en aansturen? Dan maken wij graag de vergelijking met het aankopen van een wagen:

Stel, je koopt een nieuwe wagen, en dat is een flinke investering dus je vindt het logisch om een omniumverzekering te nemen.

Daarna start je met de bouw van je nieuwe woning - da’s pas een investering! Kies je nu voor verdeelde onderaanneming (aparte aannemers voor elk aspect van je bouwtraject)? Weet dan dat je op deze manier nul garanties en geen zekerheden hebt.
Ga je voor een totaalaannemer, dan heb je die zekerheden wél. Je kent van bij de start het budget en krijgt heel wat kwaliteitsgaranties. Bovendien blijft de totaalaannemer tien jaar aansprakelijk. Werken met een totaalaannemer is dus als een omnium voor je nieuwbouwwoning.

Mooi meegenomen, toch, bij de grootste investering in je leven?

Kan de architect je bouwtraject in goede banen leiden?

Heel wat mensen rekenen op hun architect voor de coördinatie van hun nieuwbouw. Maar dat is eigenlijk niet zijn of haar taak. De architect zal jouw droomwoning ontwerpen, zorgen voor de nodige vergunningen, de uitvoeringsplannen uittekenen, je adviseren op vlak van materialen & afwerking én hij of zij zal de werf controleren. Een hele boterham! Maar de coördinatie van de werken, dat is niet de bedoeling.

En wie is er verantwoordelijk indien het fout loopt op de werf? Meestal is dat één van de uitvoerders en vaak kijkt de bouwheer naar zijn architect om een oplossing te bieden. Een ingewikkelde situatie, gezien de uitvoerders door de bouwheer (en niet de architect) zijn aangesteld.

Een bouwcoördinator inschakelen: een goed idee?

Dan maar een professional zoeken die jouw nieuwbouwproject in goede banen leidt: een bouwcoördinator.

Een bouwcoördinator zal de rol op zich nemen van centraal aanspreekpunt. Hij verzamelt voor elk aspect van je bouwtraject offertes en legt die aan je voor. Eenmaal gestart, zal de bouwcoördinator je bouw in goede banen leiden en administratie in orde brengen. Maar de uiteindelijke beslissingen én de eindverantwoordelijkheden liggen opnieuw bij jou, de bouwheer. Ook een bouwcoördinator is dus niet aansprakelijk als er iets mis gaat en garandeert geen budgetten of timing.

Hoe werkt bouwen met een totaalaannemer dan?

Een totaalaannemer is verantwoordelijk voor de realisatie van het volledige nieuwbouwproject. Van de eerste studies tot en met het laatste detail. De totaalaannemer doet dit tegen een vooraf overeengekomen prijs, en volgens een vooraf afgesproken timing. En dit natuurlijk in nauw overleg met de architect en de bouwheer.

Vaak werkt een totaalaannemer – en bij Massimmo Villabouw is dat ook zo – met vaste onderaannemers. 100% betrouwbare partners waarvan ze het werk en de kwaliteit goed kennen en kunnen garanderen. Als totaalaannemer zijn ze bovendien de eindverantwoordelijke en blijven ze ook na de oplevering tien jaar aansprakelijk.

Massimmo Villabouw is dus een totaalaannemer, die zich heeft gespecialiseerd in een moderne architectuur.

Twijfels of vragen over het bouwen van je droomwoning?

We ontmoeten je graag voor een gesprek.