Je woning met grote raampartijen toch koel houden in de zomer? Zo kan het!

Je houdt van moderne architectuur: een strakke achtergevel met grote raampartijen en veel glas. Maar je vraagt je intussen oprecht af hoe je zo’n glazen huis koel houdt in die steeds warmere zomers?

Laat ons je alvast geruststellen. Het voorkomen van oververhitting is een van de belangrijkste aandachtspunten bij goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen. Maar je kan er daarbovenop via slimme keuzes voor zorgen dat je huis zelden of nooit te warm wordt.

Isoleren houdt warmte buiten … en binnen

Wil je vandaag nieuw bouwen, dan weet je zeker: jouw nieuwe woning zal duurzaam en energiezuinig zijn. Dien je een bouwaanvraag in in 2023, dan is een E-peil van E20 immers verplicht. Naast uitstekende technieken, is daarbij een goede isolatie noodzakelijk.

De vloeren, de muren, het dak … ze krijgen allemaal een isolatiepakket dat snel 10 à 20 cm dik is. Super voor de energiefactuur, maar als het langere tijd warm weer is, heeft dit ook een keerzijde. Want als het binnen eenmaal te warm is geworden, dan krijg je die warmte met al die isolatie moeilijk terug buiten.

Voorkomen is beter dan genezen

Een belangrijke eerste stap om je nieuwbouwhuis in de zomer koel te houden is dus: de warmte zo lang mogelijk buitenshuis houden. Klinkt nogal logisch, maar hoe doen we dat dan?

Wel, bij het ontwerpproces onderzoeken we altijd hoe warmte een weg naar binnen zal vinden: via welke gevels en ramen? Via dakkoepels? Vervolgens gaan we na hoe we de hitte zo goed mogelijk buiten houden.

Hitte buitenhouden? Voorzie zonwering die werkt

Hoe je er dan voor zorgt dat je huis zo lang mogelijk koel blijft? Het antwoord is: zonwering! Voldoende zonwering én de juiste zonwering. Want er zijn heel wat verschillende mogelijkheden op dat vlak.

1. Buitenscreens of rolluiken

Aan raampartijen die zuid- of west georiënteerd zijn kan je rolluiken of screens bevestigen om de zon buiten te houden. Rolluiken zijn vandaag niet langer de loodzware ‘blaffeturen’ van vroeger, maar toch zijn ze - volgens ons - esthetisch vaak nog altijd de minder elegante oplossing.

Buitenscreens zijn over het algemeen mooier. Ze passen beter bij de architectuur van een moderne woning. Extra voordeel: zowel rolluiken als buitenscreens verduisteren ook de ruimte, waardoor je fel zonlicht binnen vermijdt.

Toch zijn er ook enkele nadelen aan rolluiken of buitenscreens:

  • Weer en wind

Doordat rolluiken en buitenscreens aan de buitenkant van de woning bevestigd zijn, staan ze bloot aan allerhande weersomstandigheden. Daardoor worden ze vuil of geraken ze al eens beschadigd.

  • Niet vergeten te sluiten

Je mag de screens of rolluiken logischerwijs ook niet vergeten neerlaten, zodat je bij thuiskomst niet onaangenaam verrast wordt door de warmte die je tegemoet komt.

  • Kostprijs

Het moet gezegd: rolluiken en buitenscreens zijn vrij prijzig.

  • Duisternis

Ben je op een warme dag binnen in de weer, dan zit je noodgedwongen in het donker als de rolluiken of zonweringen dicht zijn.

Buitenscreens houden warmte en fel zonlicht buiten en bieden een elegantere oplossing dan rolluiken. Ze passen qua uiterlijk beter bij moderne architectuur.

2. Luifels

Ben je op zoek naar een oplossing die bestand is tegen alle weersomstandigheden? Een zonwering die wel de zon, maar niet het licht tegenhoudt? Dan is een luifel (of oversteek, overkapping of afdak, hoe je het ook noemt) een mooie oplossing die je architecturaal perfect in je ontwerp kan integreren.

In de zomer - wanneer de zon op z’n hoogst staat - houden de luifels het directe zonlicht buiten. In de wintermaanden - wanneer de zon een stuk lager staat - geniet je wel nog van de zonnewarmte, want dan komt ze onder de luifel door. Licht heb je het hele jaar door volop.

Twee nadelen aan een luifel:

  1. een luifel moet zich gewoonlijk binnen de bouwzone bevinden en dat is soms ten nadele van de maximale bewoonbare oppervlakte.

  2. luifels zijn niet de meest budgetvriendelijke oplossing. Zeker niet als je ze graag - zoals wij ;) - zwevend, en dus zonder kolommen of extra ondersteuning, wil realiseren.

3. Zonwerend glas

Een derde - en misschien wel onze favoriete - oplossing: kies voor zonwerend glas voor de raampartijen van je nieuwbouwwoning.

Hoe werkt zonwerend glas?

No worries, zonwerend glas is geen spiegelglas of donkerder gekleurd glas. Deze glaspartijen hebben een extra coating gekregen, waardoor ze de zonnestralen (deels) reflecteren en de warmte dus afgeketst wordt.

Om het wat concreter te maken: ‘gewoon’ hoogrendementsglas laat ongeveer 70% van het zonlicht door. Neem je hoogrendementsglas met een factor G50, dan is het licht zonwerend (50%). Ga je voor hoogrendementsglas met een factor G38 of G28, dan laat het glas respectievelijk slechts 38% of 28% zonnewarmte door.

Het glas krijgt hierdoor geen donkerdere kleur, maar kan wel een heel subtiele groene of lichtgrijze schijn krijgen. Nu, zolang je dit niet naast een ‘gewoon’ venster ziet, merk je dit niet. Je krijgt dus volop licht binnen, maar de hitte wordt weggereflecteerd.

Extra voordeel: zonwerende beglazing of hoogrendementsglas met een hoge factor is zeer betaalbaar, zeker wanneer je de vergelijking maakt met zonnescreens of een luifel.

Nog niet cool genoeg?

Hoewel je er alles aan gedaan hebt om de warmte buiten te houden, is het bij langere periodes van warm weer (hittegolf, iemand?) vaak onvermijdelijk dat het binnen toch wat te warm wordt.

In de zomer vertoef je natuurlijk het liefst in de tuin en gaan deuren en ramen voortdurend open, waardoor de warmte telkens binnen glipt.

Op dat moment is het zalig als je je nieuwe woning (actief of passief) kan koelen.

Drie manieren om je woning te koelen

Manier 1: ventileren / verluchten

Eerste hulp bij oververhitting? Dat is ventileren! Zet één of meerdere ramen bewust open op het koelste moment van de dag of nacht en creëer luchtcirculatie. Dit zorgt al voor een aangenamer binnenklimaat.

Manier 2: passief koelen

Passief koelen gebeurt op basis van een bodem-water of geothermische warmtepomp in combinatie met vloerkoeling. Je krijgt een aangename, gelijkmatige koeling en werkt heel energiezuinig. Anderzijds is het een traag systeem en is de vloerkoeling beperkt tot een paar graden.

Manier 3: actief koelen

Je kan ook ruimtes in je woning actief koelen op basis van een lucht-lucht warmtepomp die aircotoestellen aansturen. Bij dit systeem verbruik je meer elektriciteit, maar kan je je woning snel koelen tot de temperatuur van jouw keuze. In combinatie met zonnepanelen valt de elektriciteitsfactuur trouwens reuze mee.

Actief en passief samen: een geothermie en een lucht-lucht warmtepomp combineren? Ook dat is perfect mogelijk.

Bezint eer ge begint. Dit is hoe je voorkomt dat je nieuwbouwvilla met grote raampartijen een serre wordt.

Is oververhitting vaak een probleem bij moderne nieuwbouwwoningen? Toch wel.

Is het dan beter om toch maar niet voor nieuwbouw te kiezen? Zeker niet, want bij bestaande woningen is verhitting ook een issue, en daar is het nog complexer om er iets aan te doen.

Wat doe je dan best? Bestudeer vooraf hoe je oververhitting zal voorkomen in jouw moderne nieuwbouw met veel glas. Onze tips hierboven zetten je alvast aan het denken over de opties. Maar laat je zeker begeleiden door een goede architect en een zorgvuldig gekozen bouwpartner. Zij denken mee over duurzaamheid en architectuur, maar ook over isolatie, zonwering en technieken.

Je bouwpartner is voor een geslaagd nieuwbouwproject van onschatbare waarde. En het vraagt wel wat originaliteit en denkwerk om het volledige plaatje nauwkeurig te doen kloppen, dus zorg dat je echt die klik en het vertrouwen voelt bij het kiezen van een bouwpartner.

Zijn wij een match voor jouw nieuwbouwproject?

Spring eens binnen voor een babbel over je droomwoning.

De koffie (of de kan ijsgekoelde limonade) staat klaar 😉