Bouwen of verbouwen in 2024? Dit moet je weten!

Wie wil bouwen in 2024 is vast benieuwd: waar hou je rekening mee op vlak van regelgeving of premies?

Zoals steeds volgen we de ontwikkelingen in de bouwsector op de voet en houden we je mee op de hoogte.

In deze blog zetten we op een rij wat 2024 op bouwvlak voor ons in petto heeft. Zo ben je weer helemaal mee.

  • Slopen & heropbouwen: voordelen verlengd

Goed nieuws! Het verlaagd btw-tarief van 6% bij sloop en heropbouw voor projecten van bouwheren (en bouwdames 🙌) - natuurlijke personen, zoals dat in de wetgeving heet - wordt definitief verlengd en blijft dus in 2024 én daarna behouden.

De 2 belangrijkste voorwaarden daarvoor zijn:

- De woning moet 5 jaar lang je enige en eigen woning zijn.

- De woning heeft een bewoonbare oppervlakte van maximum 200 m². Let wel: die 200 m² is netto. Buitenmuren, circulatieruimten, bergingen, badkamers, en zo verder worden hierin niet meegeteld.

Minder goed nieuws is dat sinds 1 januari 2024 het verkopen van een heropgerichte woning niet langer kan aan het 6% btw-tarief. Nu, vooral grote appartements- en verkavelingsprojecten in stads- en dorpskernen zullen hieronder lijden.

Wil je in deze materie duiken? Dan kan je dit artikel van de overheid lezen.

Wil je concrete antwoorden over jouw specifieke sloop en heropbouw situatie? Dan contacteer je hier Massimmo Villabouw 😉

  • Slooppremie: permanent verlengd

Kom je niet in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief bij een sloop-en-heropbouw omdat je bijvoorbeeld al een andere woning bezit? Dan kan je een beroep doen op de slooppremie van € 10.000. Die premie werd vanaf 2024 permanent verlengd.

Ook hier moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

- Eigendom: de eigenaar van het te slopen gebouw en van de nieuw op te richten woning is een particulier – een natuurlijk persoon.

- Asbest: is er asbest aanwezig in de te slopen woning? Dan moet die vooraf geïdentificeerd en veilig verwijderd worden.

- Energie: de nieuwe woning moet voldoen aan een E-peil van maximaal E24 en mag geen aansluiting meer hebben op het aardgasdistributienet.

💡 Tip! Vraag je slooppremie tijdig aan. Dit moet binnen de 3 maanden na goedkeuring van de omgevingsvergunningsaanvraag voor afbraak en heropbouw.

  • Warmtepomp installeren: verlenging van het verlaagd btw-tarief

Het verlaagd btw-tarief van 6% (ipv 21%) voor het leveren & plaatsen van een warmtepomp voor woningen van minder dan 10 jaar oud is verlengd tot en met 31 december 2024. De verlenging van dit gunstig tarief geldt niet voor zonnepanelen en zonneboilers.

  • Grotere regenwaterput bij nieuwbouw (en totaalverbouwing)

Sinds 2 oktober ‘23 gelden nieuwe regels rond het opvangen van regenwater. Regenwater opvangen en hergebruiken is de norm, en afvoeren de uitzondering. Wie bouwt of grondig renoveert, moet een regenwaterput van minimaal 5.000 liter laten plaatsen. Is het dak van de woning groter dan 80 m², dan moet dat zelfs een put van minstens 7.500 liter zijn. Beslaat het dak meer dan 120 m², dan is een put van 10.000 liter verplicht. De nieuwe regels gelden voor bouwaanvragen die vanaf 2 oktober 2023 worden ingediend.

  • EPB-eisen in 2024: verandering of niet?

De EPB-eisen van vorig jaar worden niet gewijzigd in 2024. Concreet moet je voor nieuwbouw een E-peil blijven behalen van E20 (in 2022 was dat nog E30).

Is nieuwbouw in 2024 interessant?

We kunnen inderdaad stellen dat nieuwbouwen ook in 2024 nog steeds reuze-interessant is. Je hebt bij nieuwbouw de volledige keuzevrijheid in architectuur, indeling & afwerking. Ook in energiezuinigheid steekt een nieuwbouwwoning met kop en schouders boven een gerenoveerde woning uit. Verdiep je in onze vergelijking tussen nieuwbouw en renovatie.

Nog interessant: je kan met je nieuwbouwwoning vooruit kijken en ze alvast toekomstproof maken door ze van bij de start al te voorzien voor levenslang thuis wonen.

Je leest: we kunnen uren doorbomen over alles wat wonen en bouwen betreft.

Wil je meer weten over één van de nieuwigheden voor 2024 en ben je benieuwd naar de impact op jouw bouw- of (ver)koopplannen?

Vraag het ons! We denken graag met je mee.