Soorten gevelbekleding: zo kies je de juiste

Gevelsteen, crepi of beton? Hout of aluminium? Een combinatie misschien? Het is spannend om knopen door te hakken als je de perfecte gevelafwerking kiest voor je woning. De gevelbekleding bepaalt immers voor een groot stuk de look & feel van je huis, en die moet helemaal bij je passen. Daarnaast spelen er ook andere factoren zoals duurzaamheid, budget en onderhoud. Met deze blog helpen we je graag bij het maken van een doordachte keuze.

Gevelstenen

Bakstenen

Bakstenen hebben enkele voordelen waar weinig tegen in te brengen is: ze zijn vormvast, bestand tegen alle weersomstandigheden en vragen weinig tot geen onderhoud.

Bovendien zijn bakstenen relatief milieuvriendelijk omdat ze doorgaans lokaal geproduceerd worden en makkelijk 100 jaar meegaan. Dit compenseert de aanzienlijke energie die nodig is om de stenen te bakken. Ook het feit dat bakstenen makkelijk gerecupereerd kunnen worden na een afbraak, maakt de ecologische voetafdruk van bakstenen klein. Heel wat bouwers opteren voor recupstenen omdat ze een bijzondere uitstraling geven aan je gebouw.

Belangrijk om te weten:

  • De gevelisolatie bij een bakstenen gevel zit in de spouw, dat is de ruimte tussen binnen- en buitenmuur.

  • Je gevels afwerken met bakstenen is vrij arbeidsintensief en dus kostelijk. Logisch, want je bouwt steen per steen je muren op.

  • De prijs van gevelstenen varieert sterk afhankelijk van grootte & kleur. Hoe langer en smaller de steen, hoe duurder. En hoe meer de kleur afwijkt van de kleur van klei (wat het basisingrediënt van de steen is), hoe hoger het kostenplaatje. Om bijvoorbeeld een lichtgrijze gevelsteen te verkrijgen, moeten er in het maakproces extra pigmenten toegevoegd worden, wat voor pakweg een roodbruine gevelsteen niet nodig is.

Heel wat bouwers opteren voor recupstenen omdat ze een bijzondere uitstraling geven aan je gebouw. Benieuwd hoe? Onze nieuwe kijkwoning heeft een gevel die met recupstenen werd afgewerkt.

Betonstenen

Ben je fan van (licht)grijze gevelstenen, maar op zoek naar een budgetvriendelijk alternatief voor bakstenen? Dan is betonsteen een interessant alternatief. Ze zijn doorgaans betaalbaarder dan bakstenen en hebben van nature een grijze kleur. Qua look & feel zijn deze betonstenen gladder dan een baksteen.

Tip! Hou rekening met uitzettingsvoegen
Bij het gebruik van betonstenen moeten we veelal ruimte voorzien voor het uitzetten van de stenen. Dat doen we door om de paar meter een dilatatievoeg of uitzettingsvoeg te voorzien (zie foto, © Home Sweet Home, Nick Cannaerts). Zo’n verticale voeg breekt wel wat de horizontale lijnen in een gevel, waardoor we er in de ontwerpfase al rekening mee houden en gevellengte aanpassen, insprongen voorzien of raampartijen precies op de juiste plek positioneren.

Natuursteen

Mag het iets meer zijn? Dan is het gebruik van natuursteen het overwegen waard. Onze all time favoriete architectuur met natuursteen? Da’s het paviljoen van Mies van der Rohe in Barcelona. (Ja, wij geven ook tips voor trips 😜)

Crepi of sierpleister

Crepi is een gevelbepleistering die vroeger vooral gemaakt werd op basis van zand & cement, maar vandaag meestal op siliconenbasis. De gevelpleister is egaal en elastisch, kan zeer goed tegen regen en bestaat in vele kleuren en structuren. Ofwel: véél variaties mogelijk in look & feel.

Crepi is een dunne gevelafwerking die we rechtstreeks op de isolatie kunnen aanbrengen, wat een grote flexibiliteit oplevert. Met crepi krijg je dus een minimaal ruimteverlies mét maximale efficiëntie op vlak van isolatie.

Wist je dat een buitenmuur van een woning in crepi gemiddeld 5 à 10 cm smaller is dan van een woning in gevelsteen?

Ook budgettair is de keuze voor crepi een meevaller. Het plaatsen van crepi gaat een stuk sneller dan bouwen met gevelstenen, waardoor je flink bespaart op arbeidsuren en dus centen.

Heeft crepi nadelen? Toch wel. Crepi is gevoeliger voor vervuiling, zeker wanneer je opteert voor een crepi met korrelstructuur, waar het vuil zich kan in vasthechten.

Oplossing: om de 5 à 10 jaar is het aan te raden je gevelpleister eens te laten reinigen of te overschilderen. Of, wanneer je minimaal onderhoud wil, dan laat je de crepi opschuren en vlak maken. Zo zal die veel minder snel vuil worden.

Betonnen gevel

Hou je van een ruwe, industriële look? Benieuwd of betonmuren een optie zijn? Heel wat fans van industriële architectuur die bij ons rond de tafel zitten hebben voorbeelden mee van woningen die afgewerkt zijn met panelen uit architectonisch beton. Deze betonplaten worden geprefabriceerd, op speciaal transport gezet en opgehangen aan de gevels.

Hoewel beton als materiaal goedkoop is, is de verwerking ervan als gevelmateriaal dat doorgaans niet. Het is immers geen evidentie om die grote, zware betonpanelen tot op de millimeter nauwkeurig op te hangen en dat vertaalt zich in de prijs.

Een andere optie voor een betonlook is kiezen voor ter plaatse gestorte beton. Dit kan een heel boeiend architecturaal effect geven, maar hou er rekening mee dat beton een ruw materiaal is en dat er dus hier en daar oneffenheden kunnen zijn. Denk je nu: yes, ik hou van oneffenheden? Dan weet je wat te kiezen!

Aluminium gevelbekleding

Aluminium komt in de meeste woningen veelvuldig voor in bijvoorbeeld het buitenschrijnwerk. Dit materiaal is een favoriet. Goede isolatiewaarden, strakke look én onderhoudsvriendelijk. Wat wil een mens meer, zou je denken? 😉

Wel, er ís dus wel degelijk nóg een bestemming mogelijk voor aluminium, namelijk je gevelafwerking!

Je kan (een deel van) je gevel afwerken met aluminium panelen of lattenwerk, horizontaal of verticaal, in een kleur naar keuze.

Ook hier schept het materiaal dus oneindig veel mogelijkheden qua look, feel en originaliteit. Aluminium is niet goedkoop, maar de prijs wordt voor een stuk gecompenseerd door het feit dat het zo weinig onderhoud vraagt.

Houten gevelbekleding

Een gevelafwerking in hout. Ook dit is zeker een favoriete keuze van onze bouwers. Een houten gevelbekleding geeft je gebouw een warme, natuurlijke uitstraling en bezorgt je woning een tijdloze look.

Houten gevelafwerking is over het algemeen betaalbaarder dan aluminium, maar vraagt wel wat meer onderhoud. Reken erop dat de houtpartijen best om de 5 jaar opnieuw worden gebeitst.

Heb je de knoop doorgehakt en koos je voor een bepaalde gevelafwerking? Of wil je de verschillende mogelijkheden liever eens in het echt zien en voelen?

Kom langs en vertel ons over jouw bouwplannen. We denken graag met je mee.

Maak een afspraak