Is een woning op plan kopen een goed idee?

We zijn al heel lang op zoek naar een instapklare woning en hebben al ontelbaar veel woningen bezocht. Maar elke keer opnieuw zijn we teleurgesteld: in het echt blijkt de woning helemaal niet zo ‘instapklaar’ als er op Immoweb wordt geschreven, de indeling past niet bij onze wensen of is gewoonweg bizar, of de woning is net iets te groot of te klein voor ons gezin.”

Klinkt dit voor jou héél herkenbaar? We snappen die frustratie volledig.

En, we hebben een mogelijke oplossing, want een woning kopen op plan zal wél een huis opleveren waar je je helemaal thuis voelt.

Wat is ‘kopen op plan’?

Een woning kopen ‘op plan’. Dat is een woning kopen die er nog niet is. Ze bestaat enkel op papier en moet nog gebouwd worden.

‘Kopen op plan’ roept bij veel mensen bezwaren op. Want is dat wel betrouwbaar? Zal de bouwkwaliteit wel goed zijn? En hoe kan ik een huis kopen waar ik niet eerst even in kan rondlopen?

Wij kunnen je alvast geruststellen. Want kopen-op-plan biedt zoveel voordelen, dat je bezwaren ervan smelten als sneeuw voor de zon.

Voordelen van een woning op plan kopen:

Waarom je in godsnaam een woning op plan zou kopen? We lichten hieronder enkele voordelen toe:

  • Een woning op maat van jouw leven

Koop je een woning op plan, dan kan je de woning 100% op maat van jouw wensen & voorkeuren laten ontwerpen. Drie of vier slaapkamers? Een gesloten garage of liever een carport? Een overdekt terras? Het kan allemaal! Zolang we ons aan de bouwvoorschriften houden, natuurlijk 😏

  • Helemaal naar jouw smaak

Wat vind je mooi aan een woning? Want ook de looks en afwerking kan je bij de aankoop van een woning op plan zelf kiezen. Een gevelafwerking in baksteen, beton of crepi? Vloerverwarming op gas of verwarmen én koelen via een warmtepomp? Gietvloeren of parket?

Als je er tijdig bij bent, kan je echt elke stap in het bouwproces naar je hand zetten. Bovendien helpt het als je bij het maken van keuzes kan rekenen op professionele en persoonlijke begeleiding. Je krijgt advies en info van een ervaren bouwteam, waardoor je doordacht kiest op basis van kostprijs & onderhoudsgemak en hoogwaardige maar budgetvriendelijke alternatieven krijgt voorgesteld. Het bouwtraject wordt op die manier een zalig traject!

  • Een vast budget

Wie een woning op plan koopt, weet op financieel vlak exact waar het eindigt. Dat wil zeggen: geen onverwachte meerprijzen gaandeweg. De prijs van je nieuwbouw ligt voor de start van de werken vast en omvat meteen alles: de bouwgrond, het ereloon van de architect, de bouw van je woning inclusief technieken én de afwerking van je vloeren, keuken, badkamer, enz.

Belangrijk hierbij is klare communicatie over je verwachtingen, zodat we de juiste budgetten incalculeren. Geef aan of je een keuken met laminaat, inox of natuursteen verkiest en of je de dressingkasten, het tv-meubel of andere meubilair op maat wil. Dan komt het helemaal goed.

  • Leg die housewarming maar al vast!

Bij de aankoop van een woning op plan ligt niet alleen het budget, maar ook de timing van de oplevering vast. Het naleven van de opleveringstermijn is slechts één van de vele garanties die een totaalaannemer – zoals Massimmo Villabouw – moet bieden volgens de Wet Breyne. En daar houden we ons dan ook nauwgezet aan. Leg die housewarming maar al vast!

  • Weg met die hoge energiefactuur

Wie vandaag een woning op plan koopt, krijgt een zeer energiezuinige woning, helemaal volgens de nieuwste energienormen. In je BEN-woning (bijna-energie-neutrale woning) merk je snel dat de energiefactuur een pak lager ligt dan in een bestaand of zelfs een verbouwd huis.

Je kiest dus voor duurzaamheid, een woning van de toekomst, en geniet van een lagere energiefactuur en een kleinere ecologische voetafdruk. En da’s een slimme investering voor jezelf en de generaties die volgen.

Mooi meegenomen zijn daarbij extra kortingen en premies voor energiezuinige woningen, zoals vijf jaar korting op de onroerende voorheffing, korting op je rentevoet bij de bank en/of gemeentelijke subsidies.

  • Betaling in schijven

Als je een bestaande woning koopt, moet je het volledige bedrag in één keer betalen. Koop je een woning op plan, dan werk je met gespreide betalingen. Je betaalt telkens een schijf naarmate de werken vorderen. Een eerste schijf betaal je bijvoorbeeld na de funderingen, een tweede na afwerking van het metselwerk op het gelijkvloers, en zo verder.

  • 100% bankgarantie, 100% beschermd

Kies je voor een goede bouwpartner, dan loop je geen enkel risico: voor de start van de werken wordt dan immers een 100% bankgarantie afgesloten. Dat wil zeggen dat – in het allerslechtste en zeer onwaarschijnlijke scenario dat het bedrijf failliet zou gaan – de bank verplicht is om het gebouw af te werken zoals voorzien in het lastenboek. Een verzekering dus die jou als toekomstige eigenaar beschermt.

De valkuil van een woning kopen op plan

Er is eigenlijk maar één nadeel wanneer je een appartement of woning op plan koopt. 😁
En dat is dat je woning niet meteen beschikbaar is nadat je ze koopt. Die verhuis zal dus nog even moeten wachten, maar je kent wel de exacte opleveringsdatum. Je geduld wordt trouwens dubbel en dik beloond met een gloednieuw droomhuis!


Hoe vorm je je toch een beeld van de toekomstige woning?

Koop je een woning op plan, dan is een bezoek aan de woning natuurlijk niet mogelijk. Je baseert je keuzes op grondplannen en geveltekeningen, al kan je je vaak nog niet helemaal voorstellen of die kamer nu klein of groot zal aanvoelen. Gelukkig zijn er ook 3D-visualisaties, die al een concreter beeld bieden.

Bovendien heeft Massimmo Villabouw een inspiratiewoning en organiseren we regelmatig kijkmomenten in bijna afgewerkte woningen. Zo laten we je beleven hoe het nieuwe huis voor jou zal aanvoelen. Al is elke woning die wij bouwen uniek, ook de jouwe!

Klaar om de stap te zetten?

Stop de onmogelijke (?) zoektocht naar hét perfecte koophuis en zet de stap naar het huis van je dromen. Laat ons weten in welke regio jij een thuis wil en we informeren je over de mogelijkheden.

Eenmaal die ideale locatie gevonden, kan het bouwtraject van start gaan. Een architect selecteren die bij je past, aannemers inschakelen en de bouwwerken opvolgen is voor ons dagelijkse kost. We kennen de markt als onze broekzak en werken met vaste, betrouwbare partners.

Voor jou dus geen woonzorgen meer, wél een mooi bouwtraject én het huis van je dromen.

Waar wil jij wonen?

Klaar om de stap te zetten?

Stop de onmogelijke (?) zoektocht naar hét perfecte koophuis en zet de stap naar het huis van je dromen. Laat ons weten in welke regio jij een thuis wil en we informeren je over de mogelijkheden.

Eenmaal die ideale locatie gevonden, kan het bouwtraject van start gaan. Een architect selecteren die bij je past, aannemers inschakelen en de bouwwerken opvolgen is voor ons dagelijkse kost. We kennen de markt als onze broekzak en werken met vaste, betrouwbare partners.

Voor jou dus geen woonzorgen meer, wél een mooi bouwtraject én het huis van je dromen.

Mail

Wil je een voorbeeld van zo'n superkwalitatieve woning op plan die nu te koop staat?