Bouwen in 2023? Hier hou je best rekening mee!

De wereld waarin we vandaag leven zorgt voor heel wat uitdagingen, ook bij (ver)bouwers. Denk maar aan oplopende leveringstermijnen of steeds prijzigere materialen. Maar bij Massimmo Villabouw houden we wel van een bouwchallenge, en al zeker als de realiteit ons motiveert om nóg energiezuiniger en duurzamer te bouwen en te leven.

Bouwen in 2023? Hier hou je best rekening mee:

  • Verlenging van de voordelen van slopen & heropbouwen

Een woning slopen en heropbouwen is vaak – op architecturaal, bouwtechnisch én financieel vlak – voordeliger dan renoveren.

Met het verlaagde btw-tarief van 6 % (in de plaats van 21 %) bij sloop en heropbouw stimuleert de regering het bouwen van nieuwe energiezuinige huizen. Goed nieuws, trouwens, want minister Van Peteghem liet in oktober 2022 weten dat de fiscale maatregel verlengd wordt tot 2024.

Let wel: niet iedereen komt in aanmerking voor dat gunstige btw-tarief. Troostprijs nog wel: wie naast het voordeeltarief grijpt, kan nog tot eind 2023 een beroep doen op de verlengde slooppremie van € 10.000.

  • Toekomstgerichte energie

Voor bouwaanvragen vanaf 2023 moeten woningen een E-peil van E20 behalen (in 2022 was dat nog E30).

Om de Europese klimaatdoelstellingen van 2050 te halen, moeten we fossiele brandstoffen in nieuwbouw volledig achterwege laten. In 2025 zal je bijvoorbeeld geen gasaansluiting meer kunnen krijgen wanneer je een nieuwe omgevingsvergunning aanvraagt.

Verwarmen kan vanaf dan enkel via hernieuwbare energiebronnen, zoals een warmtepomp, biomassaketel, elektrisch verwarmingstoestel of het warmtenet.

Bouw je in 2023? Dan kan je je nieuwe woning wel nog aansluiten op het gasnet, maar verwarming op lage temperatuur is verplicht en je zal minstens 25 kWh/m² aan hernieuwbare energie moeten voorzien.

Maatregelen die uiteindelijk gunstig uitdraaien voor je energieverbruik en de bijhorende energiefacturen.

  • Invoering van het capaciteitstarief op je energiefactuur

Volledig nieuw in 2023 is de invoering van het capaciteitstarief. Het is geen extra tarief, het is wel een nieuwe manier om de netkosten te berekenen.

Je energiefactuur bestaat uit drie delen: de energiekost, de nettarieven en een aantal heffingen.

Het capaciteitstarief is de nieuwe manier de nettarieven aan te rekenen aan de consument. Tot nu was dit een vaste kost, aangevuld met een kost per verbruikte kWh (kilowattuur). Vanaf 1 januari 2023 wordt daarvoor naar je piekverbruik gekeken.

Vanaf dan zal ongeveer 10 % van je totale energiefactuur gebaseerd zijn op de verbruikspieken die je veroorzaakt, doordat je bijvoorbeeld tegelijk je strijkijzer, airco en wasmachine inschakelt én je elektrische auto oplaadt. Het gemiddelde van de twaalf maandpieken wordt gebruikt als basis om je capaciteitstarief te berekenen.

Deze berekeningswijze is een manier om ons aan te sporen ons energiegebruik aan te passen en verbruikspieken zoveel mogelijk te vermijden.

Hoe kan je dat doen? Door je elektriciteitsverbruik gelijkmatiger over de tijd te spreiden. Bij veel mensen is dit niet zo evident, gezien ze overdag niet altijd thuis zijn. Maar dan bieden slimme domotica-oplossingen soelaas. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat je warmtepomp bijvoorbeeld automatisch even stopt met draaien als je je auto oplaadt of andere zware apparaten inschakelt. Of ze kunnen toestellen als wasmachine en vaatwasmachine inschakelen op het moment dat je zonnepanelen energie produceren.

  • Renovatieplicht

Nieuwe eigenaars van energieverslindende woningen in Vlaanderen moeten vanaf 1 januari 2023 binnen de 5 jaar na aankoop verplicht een ingrijpende renovatie of herbouw uitvoeren om het EPC-label op te krikken naar minimum D.

De overheid geeft je een financieel steuntje in de rug met het renovatiekrediet met rentesubsidie van max. € 60.000.

Conclusie?

Ook in 2023 is nieuwbouwen een steeds interessantere piste. Zo kan je de woning van je dromen vlot voorzien van toekomstgerichte en comfortabele energievoorzieningen. Bovendien heb je een totale keuzevrijheid op vlak van architectuur, indeling en afwerking. Zo heb je een droomwoning die op vlak van (nieuwe) regelgevingen vér vooruit is.

Benieuwd welke impact de nieuwe regelgeving op jouw bouw- of verkoopplannen heeft?

Vraag het ons! We denken graag met je mee.