Duurzaam bouwen én een geslaagde, moderne architectuur. Kan dat?

Duurzaam bouwen en esthetiek

Je droomt van een hedendaagse villa met een strakke architectuur. Je hebt een duidelijke en specifieke stijl voor ogen en wil daar eigenlijk geen toegevingen in doen. Als fervente liefhebbers van architectuur begrijpen we dit als geen ander. We krijgen als villabouwers dan ook regelmatig de bezorgde vraag of alle verplichtingen rond duurzaamheid en energie wel passen binnen de esthetiek van een strakke architectuur. In dit artikel beantwoorden we die vraag voor jou.

Duurzaam is de norm

Wil je vandaag nieuw bouwen, dan weet je helemaal zeker: jouw nieuwe woning zal duurzaam en energiezuinig zijn. Dien je een bouwaanvraag in in 2023, dan is een E-peil van E20 verplicht, waardoor je in de praktijk een BEN-woning (Bijna Energie Neutraal) realiseert. Ook moet je bij een nieuwbouwwoning minstens voor 25 kWh/m² aan hernieuwbare energie voorzien. En eigenlijk is dat alleen maar positief, want je dagelijkse verbruik zal een pak lager liggen.

Duurzaam bouwen

Om aan de wettelijke vereisten te voldoen, en dus een energiezuinige nieuwbouwvilla te realiseren conform deze regels, moet je focussen op deze vier zaken:

  1. Isoleer goed

  2. Bouw compact

  3. Streef een goede luchtdichtheid na

  4. Voorzie hernieuwbare energie.

Maar de hamvraag van dit artikel is eigenlijk: in hoeverre hebben deze vier aspecten impact op het wooncomfort én op de esthetiek van de woning?

Is een duurzame woning nog comfortabel?

Jazeker! Is ons overduidelijke antwoord op deze vraag.

De temperatuur in een goed geïsoleerde en bijna luchtdichte nieuwbouw is overal in de woning heel gelijkmatig verdeeld. Dat geeft een zeer aangename en comfortabele vibe in heel je woning. Ook de vloerverwarming zorgt voor een supercomfortabel gevoel (en nooit meer koude voeten).

Een extra voordeel aan die goede isolatie & luchtdichtheid is dat er veel minder geluid van buitenaf naar binnen komt. Je zit dus in een cocon van rust, ongeacht wat er zich buiten afspeelt.

Zijn er dan geen aandachtspunten?

Als je duurzaam bouwt, zijn er twee aspecten waar we vooraf zeker rekening mee moeten houden.

1. Voldoende ventilatie

Doordat onze nieuwbouwwoningen bijna luchtdicht zijn, is het belangrijk om ze ook grondig te ventileren, zodat verse lucht gegarandeerd blijft. Dit kan via roosters boven de ramen (bijvoorbeeld met een B- of C-ventilatiesysteem), maar bij Massimmo Villabouw werken we het liefst met een ventilatie D systeem.

“Mag je met een ventilatiesysteem D nog je ramen openzetten voor frisse lucht? Natuurlijk! Zoveel als je maar wil.”

Pascal van Massimmo Villabouw

Dit systeem trekt verse buitenlucht aan, filtert ze en verspreidt ze vervolgens in de woning via een klein rooster per kamer, dat ook weggewerkt kan worden. Tegelijk wordt de ‘oude’ binnenlucht afgevoerd, maar niet voordat deze zijn warmte heeft afgegeven aan de lucht die binnenkomt. Warmteterugwinning dus!

Het D-systeem is daardoor een stuk energiezuiniger dan het B- en C-systeem. Maakt al dat ventileren lawaai? Geruststelling: nee! Enkel de centrale unit – die in de technische berging staat – maakt een licht zoemend geluid. In de kamers zelf hoor je niets van het ingenieuze ventilatiesysteem.

Mag je met een ventilatiesysteem D nog je ramen openzetten voor frisse lucht? Natuurlijk! Zoveel als je maar wil.

2. Oververhitting en koeling

Een tweede aspect dat we vooraf goed bestuderen is de oververhittingsfactor. Doordat onze nieuwbouwwoningen goed geïsoleerd zijn en vaak grote raampartijen hebben, warmen ze in de zomermaanden snel op.

Het is belangrijk om deze warmte zo lang mogelijk buitenshuis te houden. Dit kan onder meer doeltreffend door het gebruik van zonwerend glas, buitenscreens of luifels.

Maar in langere periodes van zeer warm weer, vindt de warmte op een bepaald moment net als in elk ander huis toch een weg naar binnen. En dan is het fijn als je je woning kan koelen. Dit kan passief op basis van een bodem-water (geothermische) warmtepomp in combinatie met vloerkoeling. Of actief op basis van een lucht-lucht warmtepomp in combinatie met vloerkoeling of aircotoestellen.

Met vloerkoeling krijg je een aangename, gelijkmatige koeling en werk je een stuk energiezuiniger. Anderzijds is het een traag systeem en is vloerkoeling beperkt tot een paar graden. Met aircotoestellen verbruik je meer elektriciteit, maar kan je je woning (zeer) snel koelen tot eender welke gewenste temperatuur. En in combinatie met zonnepanelen, valt die elektriciteitsfactuur goed mee!

Onze klanten staan soms behoorlijk versteld van hoe we met onze knowhow én hart voor architectuur bepaalde zaken weten op te lossen”

Lynn van Massimmo Villabouw

Kan een duurzame woning ook architecturaal esthetisch zijn?

Jazeker! Antwoorden wij alweer :)

Een goede architect en een zorgvuldig gekozen bouwpartner – die niet alleen meedenkt over isolatie en technieken, maar ook over architectuur – zijn hier van onschatbare waarde. Het vraagt wel wat originaliteit en denkwerk om het volledige plaatje nauwkeurig te doen kloppen.

Volg je het advies om je nieuwe woning goed te isoleren, compact te bouwen, een goede luchtdichtheid na te streven en hernieuwbare energie te voorzien, dan komen deze zaken soms in conflict met de architectuur.

Grote raampartijen en luifels

Want bij velen staan grote raampartijen, een spel van volumes, grote luifels of een combinatie van de drie op het wensenlijstje. Zaken die prachtig zijn, maar in theorie niet compatibel met goede isolatie (een raam isoleert minder goed dan een muur), compact bouwen (versus spel van volumes & luifels) en hernieuwbare energie (we zien liever geen warmtepompunit in de tuin of zonnepanelen op het dak).

Sommige van deze potentiële stoorzenders zijn makkelijk oplosbaar – onze klanten staan soms behoorlijk versteld van hoe we met onze knowhow én hart voor architectuur bepaalde zaken weten op te lossen. Bij andere gaan we op zoek naar een gulden middenweg. Een boeiend ontwerp- & bouwtraject is alvast gegarandeerd! En de architectuur wordt gevrijwaard.

Duurzaam bouwen? Dat kan dus comfortabel én architecturaal verantwoord.

Wil jij ook duurzaam én esthetisch bouwen? Kom langs en vertel het ons.

Onze expertise en een kopje excellente koffie staan alvast klaar.

Stel je vraag of kom eens langs